kalynskij@meta.ua      +38(097)442-54-85
 
Середа
01/05/2024
20:10
Вітаємо Вас Гість
RSS
 
с. Калини
Тячівського району, Закарпатської області
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту

Choose language

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Пошук

Архів записів

Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Церковні свята
Церковний календар

Погода
Калини 

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сьогодні були
Гість,

Карта відвідування

Дубове. info

Газета "Дружба"

Новини Закарпаття

Цей день в історії

Сайт ЗОШ І-ІІІ ст.

Головна » 2015 » Квітень » 12 » 12 квітня - Великдень
09:47
12 квітня - Великдень

"Христос воскрес!", а у відповідь "Воістину воскрес!" - лунає сьогодні по всьому світу. Православні християни і греко-католики зустрічають головне свято церковного року - Великдень.

 

Це перехідне свято, його дата кожен рік обчислюється за місячно-сонячним календарем. У цьому році він випав на 12 квітня. Перший Великдень святкували стародавні юдеї за 1500 років до Різдва Христового на знак позбавлення єврейського народу від єгипетського рабства. Саме слово "пасха" по-давньоєврейськи означає "результат", "позбавлення". Новозавітний, християнський Великдень був установлений апостолами незабаром після хресної смерті й Воскресіння Ісуса Христа, і знайшла новий сенс.

За переказами, Великдень знаменує перемогу добра над злом, життя над смертю. День Світлого Христового Воскресіння - як "свято свят і торжество торжеств" отримав ще назву Великий день або скорочено Великий день. 40-денний піст, який передує Великодню, теж називається Великим.

Останній перед Великоднем тиждень називається Страсним. Слово "страсті" церковнослов'янською мовою означає "випробування і страждання". Тому Страсний тиждень присвячений спогадам про останні дні земного життя Ісуса Христа. Велика (Страсна) п'ятниця - найскорботніший день церковного року. В цей день згадується суд над Ісусом Христом, його побиття і наруга, кара і смерть через розп'яття. Весь вечір Великого Четверга і в Страсну П'ятницю в оселях православних християн печуть паски, роблять сирну паску і фарбують яйця. Після ранкової служби у Велику суботу їх освячують.
Пасхальне яйце символізує появу нового життя, а його колір, переважно червоний, нагадує про кров, пролиту на хресті Ісусом. Звичай дарувати на Великдень фарбовані яйця з'явився в першому столітті від Різдва Христового.

У Велику Суботу відбувається одне з головних чудес православної церкви: сходження Благодатного вогню. Це чудо відбувається щороку напередодні православного Великодня в Єрусалимському храмі Воскресіння. Вчора в цьому храмі традиційно зібралися тисячі людей, щоб першими побачити Благодатний вогонь.

Вважається, що в той рік, коли не зійде Благодатний вогонь, світ спіткає катастрофа. В ніч з суботи на неділю в усіх православних храмах світу відправляються урочисті пасхальні богослужіння. Віруючі збираються на нічну службу, щоб перші хвилини Світлого Воскресіння зустріти в церкві, пасхальним привітанням передаючи один одному благу звістку. Святкується Великдень протягом 40 днів - рівно стільки, скільки пробув на землі Ісус після воскресіння. Але головною вважається наступний тиждень.

У так звану Світлу Седмицю або, як її ще називають, Звонильний тиждень, Царські врата вівтарів відкриті у всіх церквах, а у багатьох храмах будь-який бажаючий зможе піднятися на дзвіницю і подзвонити в честь свята Христового Воскресіння.
Детальніше читайте на УНІАН:http://www.unian.ua/society/1066440-pravoslavni-ta-greko-katoliki-u-vsomu-sviti-svyatkuyut-velikden-fotoreportaj.html

Переглядів: 698 | Додав: kalynskij | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
УКРАЇНА

Курс валют

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 71

Форма входу

Останні новини

Свята та події
Календар України

Відео

Друзі сайту
Калинівська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Наша кнопка
Ми будемо дуже вдячні,
якщо ви розмістите нашу
кнопку у себе на сайті!

с.Калини


Корисні посилання

Час життя сайту

Зак. кореспондент


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz